JetCleaning lézeres anilox tisztító berendezések

AJetCleaning (BicarBlast), mint az Apex-el szorosan együttműködő cég természetesen alapos tanulmányozás, kísérletezés és tesztek sora után döntött amellett, hogy a szárazporos (BioJet), az oldószeres (OptiClean) és speciális oldószeres (DeepWave) tisztítórendszerek mellett a legújabb technológiát képviselő lézeres tisztító berendezéseket is felvegye programjába.

A JetCleaning lézeres tisztító berendezéseiben MOPA (Master Oscillator Power Amplifier) lézer-egységet alkalmaz, amely eltér az általában használt fiber lézerektől, pulzus-frekvenciája és pulzus-ideje is állítható. Míg a fiber lézerek un. Q-switch technologiát alkalmaznak és az elérhető frekvencia tartomány 1 – 500 kHz között található, addig a gyártónk által alkalmazott MOPA lézer más elven állítja elő a lézersugarat, lehetővé téve, hogy a pulzus frekvencia nagyobb amplitúdóval bírjon mint a fiber lézereknél, a frekvencia tartomány 1-2000 Khz között legyen, így a MOPA lézer szélesebb tartományban paraméterezhető vagyis sokkal jobban illeszthető a tisztítási feladathoz anélkül, hogy az anilox cellastruktúrája legkisebb mértékben is károsodhatna. Az alapos vizsgálatok és az eddigi eredmények alapján megalapozottan állítható, hogy ez a lézeres tisztító berendezés nem károsítja a kerámia aniloxot.

Beüzemeléskor végrehajtható finomhangolás a speciális festékekhez, ragasztókhoz is. Gyakorlati

tapasztalatok alapján a normál festékeket a berendezés mindennemű probléma nélkül tisztítja. A fémtartalmú festékek, lakkok esetén (fehér, ezüst, arany és 2K lakkok) a lézer egészen parányi szemcsékre bontja a szennyeződést, amit aztán egyszerűen egy oldószeres ronggyal le lehet törölni a sleeve felületéről. Ez kb. egy perc időtöbbletet jelent sleeve-enként. Az alapvető gond pl. ezüstnél, hogy a festékben lévő alumínium szemcsék olvadáspontja kb 800 oC. Ahhoz hogy ezeket teljesen elpárologtassa a lézer, olyan beállítás lenne szükséges, aminél a keletkező hő már akár a kerámiát is károsíthatná. Miután a napi gyakorlatban csak néhány sleeve szennyezett ilyen festékekkel, így a kerámia védelme érdekében az a pár perc többlet bőven vállalható.

Összességében a sleevek kb. 95%-a jellemzően áttörölgetés nélkül is tökéletesen tisztán kerül ki a berendezésből.

Az élettartamot illetően a lézer fejegység gyártójának eddigi tapasztalatai szerint jószerével nem fordult elő meghibásodás vagy elöregedésből eredő csereigény ? így legalább 10.000 órás élet-tartam abszolút reális.

Amennyiben igény van rá, úgy pl. kasírozóba való mélynyomó hengerek tisztítása is megoldható a nagyobb, AL 2000-es típussal. Az átállítási művelet mindössze pár percet vesz igénybe.